Проект за заштита на ретките врсти диви животни како рисот, белоглавиот орел, дождовникот, дивата свиња како и шарпланинец

08.11.2022
Со прогласувањето на подрачјето за Национален парк, новиот орган за управување е одговорен за заштита и управување со дивите животни, вклучително и за санитарниот отстрел.

Потпишан Меморандум за соработка со Тетовскиот Универзитет.

02.12.2022
Јавната Установа Национален Парк Шар Планина потпиша Меморандум за соработка со Тетовскиот Универзитет. Соработката ќе придонесе кон унапредување на административните капацитети како и техничката опременост и редовните активности на Ј.У.Н.П. Шар Планина.

МЖСПП се приклучи на акцијата за засадување на садници во близина на Боговиње

18.11.2022
Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини, заедно со амбасадорката на Швајцарија, Н.Е. Вероник Улман, постојаниот претставник на УНДП,  Армен Григорја и градоначалникот на општина Боговиње, Бесник Емшиу, денеска, се прикл...